Thursday, December 30, 2010

Tanaman Dapur


Pokok kunyit - daunnya kalau buat masak lemak sedap
balut ikan pastu bakar bau dia wangi
masukkan daun kunyit dalam masak pindang pun ok
biasa orang buat apa lagi ek? ya rendang...jgn lupa hiris halus...




Ni daun kari, kalau orang utara panggil kari pollay (tak taulah ejaan aku ni betul ke tak) janji ada bunyi....hehehhe

daun ni masak kari laaa menerbitkan bau yang harum
tp mak mentua aku biasa pucuk2 kari yang muda tu dia buat ulam,
tp aku tak pernah lagi rasa pucuk kari buat ulam ...
apa rasa ek? mestilah rasa kari...




Ha cuba teka ni sayur apa?
ha ni lah sayur kailan aku untuk tanaman kali kedua
yang kali pertama aku dah makan goreng dgn sos tiram
mana dapat benihnya? beli kat kedai..pas tu semai je dalam pasu
sure jadi...tp biras aku tanam tak jadi...aku tanam jadi plak...
sure tangan aku ni sejuk kan? hehehhehe





Ha ni pulak daun cekur, ada orang jawa panggil daun kencur
mana2 pun boleh ...janji daunnya sama
kegunaannya masuk dalam masak lemak, sedap
daun cekur ni buat urap pun ok




Ha ni buah tomato ceri
ni hasil untuk kali kedua...
buat ulam je




Ok ini pulak pokok limau nipis
lum berbuah lagi...
tunggu sikit masa lagi kot...
buah limau ni sedap kalau di buat air



Ini pula pokok buah delima
lum berbuah lagi






Pokok limau kasturi
ini hasil kedua jg...






Daun Limau Purut
kegunaannya : masak tomyam
masak paprik
masak rendang





pokok belimbing buluh
belum berbuah lagi
belimbing buluh kalau buat masak lemak sedap
masak sambal pun boleh jg








Pokok kendondong
dah berbuah...
org utara panggil buah amra









Buah bidara
Pegaga

























Daun sup dan Pokok Cili






Sejak masuk rumah baru ni, timbul satu hobi baru pada diriku..en suami juga turut menggalakkan...malah dia pun dah terikut aku join hobi ni...hobi menanam tanaman dapur...tak payah nak pergi beli semata2 nak guna sikit je...contohnya kalau nak masak tomyam, kena guna daun limau baru sedap...tp disebabkan kat rumah tak ada tanam, so kenalah pergi kedai beli sepaket, walhal nak guna selai dua je...

so oleh itu aku telah memulakan projek tanaman dapur...tp tanaman dapur ni belum banyak lg..cuma yg aku dah rasa hasilnya daun kailan, first time makan kailan hasil tangan sendiri seronok, limau kasturi dah buat air, lada cameron dah masak dalam lauk ayam masak blackpepper,

so harapan aku lepas ni nak pertingkatkan projek tanaman dapur ni agar lebih cantik lagi...


Visions





Inilah periuk idamanku sudah sampai..time pergi langkawin nak beli tak larat nak bawak sebab banyak barang dah beli... kali ni beli je kat sekolah, ada cikgu yang menjualnya....


So inilah periuk aku tu....bak kata sorang cikgu sekolah aku...

masak je guna ni,
dah masak hidang je atas meja...
tak abis makan, masuk je dalam peti sejuk,
nak makan semula panaskan or masuk dlm mcrowave...

hehheheh senang kan kerja suri2 zaman ini...apa boleh buat dunia semakin canggih...

Rojak Tahu

Disebabkan dah beberapa hari aku malas nak makan nasi, makan terhasillah rojak tahu...rojak ni aku makan kat gerai2 kat bentayan muar tu sedap...so atas permintaan en suami so aku cuba buat atas resepi eksperimen sendiri....sedap jg..kalah yg jual kat bentayan tu...hihiih

so inilah rupa rojak tahu aku...




Campuran tahu yang telah digoreng, tauge yang telah dicelur dan potongan timun





Kuah kicap yang ada campuran cili, bawang merah, bawang putih, kacang tanah dan gula merah..

yummmy..........

Wednesday, December 22, 2010

Telekung Online


Semalam order telekung online....ari ni dah sampai...berkenan pada corak sulamannya...

Monday, December 20, 2010

Jalan-Jalan Ke Bukit Tinggi dan I-City









Ni edisi tertunggak, sebenarnya masa awal cuti sekolah ari tu aku telah ke bukit tinggi dan i-city.aku upload sikit2 laaa..byk sgt gambar...hihiihi

Beli Apa Kat Pasar Kinta



Cuti sekolah tempohari aku dan suami ke pasar kinta, ipoh...besar pasar ni..macam2 sayur, ikan, seafood, barang kering ada...rasa nak borong semua...hari ni tekak teringin nak makan yang simple2 je...nak makan yang bakar2 dan bening2....so aku dan suami ditugaskan ke pasar...nasiblah family mentuaku tak kisah makan apa aje...disebabkan dah beberapa ari dok kat ipoh makan masakan yang remeh2, so arini kami nak try masakan bakar dan rebus...

so jom tengok apa yang kami beli....

Sayur sawi ni, aku buat masak bening je, rebus main campak2 je....sedap juga makan macam ni...






Kacang bendi ni pulak aku goreng buat sambal campur telur, adik ipar aku kata sedap...





tomato, bunga kobis, limau nipis, daun limau purut, carrot, jagung muda dan sedikit kobis...
Ha kalau dah bahan sebegini rupa, korang agak aku nak masak apa ya, so ni bahan masakan tomyam...kali tomyam rebus je, sebab ayam tu dah mengeluarkan minyak dan lemak...so sedap...


Ha ni pulak ikan baji, aku pun first time dengar nama ikan ni. mak mentua aku cakap nama dia ikan baji..selain itu ada juga ikan cencaru...so semua ikan tu kami bakar, cecah plak dengan sambal kicap campur perahan limau...mmg sedap....

Monday, December 13, 2010

Tau Kua VS Air Kelapa Sarbat Halia





KOMBINASI YANG MENYELERAKAN............

Balik dari bandar melaka tadi, kami singgah satu gerai berhadapan sekolah husbandku, kat sini ada gerai jual air kelapa sarbat....sedap air kelapa tu..ada campuran gula melaka dan halia sikit...minum time panas mmg sedap...pastu bungkus sekali tau kua....tau kua ni sebenarnya tauhu...dlm kandungan tau kua ni ada campuran tauhu, nanas, timun dan bebola ikan...pastu curahkan kuah sos atasnya...sedap...kombinasi yang menyelerakan bila digandingkan dengan air kelapa tadi...

Roti Bersalut Telur




SARAPAN PAGI PALING SEMPOI.....

Ni gara2 nak abiskan stok laa ni, sepatutnya pagi tadi kami plan nak sarapan bihun sup kat bukit cina yang sedap tu, dah lama tak makan...tp mengenangkan ari ni kami nak balik ipoh, so tengok2 roti ada lagi atas meja, apa lagi terjadilah menu roti bersalut telur....sedap jg makan cicah denga sos yang dicampur mayonis...

Sunday, December 12, 2010

Puding Roti Karamel





Disebabkan suamiku yang hensem suka makan puding roti karamel ni, aku ni belajarlah buat..kononnya nak pikat perut suami...nilah percubaan pertama aku....mmg sedap walaupun kerja aku nampak bersememeh sikit...mgkin ini percubaan pertama..lepas ni aku akan improve lagi cara nak buat yg terbaik..namun nampak mcm tak sedap pun rupanya sedap..suamiku siap puji lagi...'terima kasih sayang, nti buat lagi ya' hehehhe...nampaknya kena laa buat lagi ya....

Pindang Ikan Kerisi


Hari ini aku masak pindang ikan kerisi...masakan rebus je, baik untuk kesihatan...letak bawang, bawang putih, halia, serai, cili ....air asam jgn lupa...pergi hirup time panas2 memang2 sedap....orang johor panggil lauk macam ni masak pindag, tapi kalau sebelah utara panggil asam pedas.....

Dulu masa kecik2, paling tak suka kalau makan ada lauk ni..tp sekarang inilah lauk kegemaranku..ringkas, sedap dan menyihatkan...mungkin seiring dengan pertambahan usia...hehehhe

Friday, December 10, 2010

Jelajah Selatan














Cuti Awal Muharram hari tu kami telah berkonvoi ke area selatan tanah air, kali ni destinasi kami ke Kota Tinggi, saje nak hirup udara segar di kawasan pantai. Kami menginap di Desaru Damai..sayangnya tak boleh mandi sebab laut bergelora dan ombak pun kuat. So hubby aku mandi kolam je, Balas dendam laa tu dah lama tak masuk pool. Sebelum ni dia sibuk melatih bebudak berenang......

Seterusnya dalam perjalanan balik kami pusing2 kat Tanjung Pengelih....selain tu sempat juga singgah desaru fruit farm..........beli buah2...so layan je gambar kat bawah ni........